dinsdag 22 juni 2010

Joost mag het weten hier en daar

Er wordt aan gewerkt, maar we gaan dus waarschijnlijk over naar http://joostmaghetweten.wordpress.com/

 

Onderwijs - denk niet wit, denk niet zwart, maar alle kleuren van de regenboog

Toen ik het artikel in de Trouw las van onderwijssocioloog Donkers maakte ik me al druk, omdat ik vond dat het onderzoek erg wiebelt aan alle kanten. Zijn onderzoek is gedaan niet alleen in Nederland en verder ook onder kinderen van ongeveer 15 jaar. Het geboortejaar van deze kinderen is rond 1995. Niet duidelijk is of zij in het land waar het onderzoek is gedaan geboren zijn en opgegroeid en wat ook niet goed naar voren komt is waar de kinderen hun primair onderwijs hebben gekregen. Als dat al in het land waar het onderzoek is gehouden is geweest, dan nog blijkt hieruit niet of de samenstelling van de school toen aan dezelfde criteria voldeed als de school van onderzoek.

Kortom het onderzoek rammelt.

Gelukkig las ik daarna een ander artikel van Pieter Hilhorst die afrekent met de kreet “Dubbele vloek van de zwarte school”. Het lijkt alsof hij het in een vaart heeft geschreven, althans zo las ik het wel, gretig de woorden indrinkend omdat het duidelijk maakt dat Donkers er naast zit.

Een heel andere benadering komt naar voren en heeft te maken met de achtergrond van de kinderen, en Hilhorst stelt, waarschijnlijk terecht dat kinderen die onderwijs krijgen in een omgeving die qua niveau hoger ligt, juist daardoor gestimuleerd zullen worden.

Dat en het feit dat gemengde scholen integratie van kinderen en ouders stimuleren, bewijst dat het onderzoek van Donkers dus niet op de praktijk berusten.

Hilhorst pleit als het ware voor de gemengde school.

Ik zou er nog aan toe willen voegen dat mensen ook nog zoiets als een natuurlijke keuze gelaten moet worden. Natuurlijk duurt integratie dan langer, maar het is de mens eigen om zijn eigen tempo te willen bepalen, waarin hij verandert en opgaat in een groep of samenleving. Ik ben van mening dat het vanzelf wel gebeurt en dat men zich op den duur vanzelf binnen een groep of samenleving thuis gaat voelen, en dat is integratie! Ouders zullen zelf kiezen waar hun kind naar school gaat en de een integreert sneller en de ander langzamer, de een leert sneller en beter en de ander minder.

 

 

 

PVV tegen halal vlees

Op Westonline valt te lezen dat de PVV bezwaar maakt tegen het serveren van halal vlees bij de barbecue. Halal vlees is immers (het gevolg van) dierenmishandeling, vindt de PVV.
 

Gisteren verscheen in de Volkskrant het artikel "Consumptie diervriendelijk vlees verdubbeld", met daarin de mededeling dat de omzet van diervriendelijk geproduceerd vlees toegenomen was. Misschien heeft deze woordkeuze de PVV onterecht het idee gegeven dat vlees dat niet halal is, afkomstig is uit een fabriek en niet van dieren? Of misschien vergeet de PVV dat dieren die niet halal geslacht worden vaak hun hele leven al mishandeld zijn en dat 'onze' manier van slachten ook niet altijd even pijnloos is? Zeker niet als dieren niet goed verdoofd worden om op de electriciteitsrekening te besparen of als schietmaskers niet goed geplaatst worden.
 

Of het eerlijk of ethisch is om smaak boven de rechten van dieren te stellen, daar valt over te discussieren. Maar het spreekt wat mij betreft voor zich dat het onmogelijk is om een dier op een vriendelijke manier op te eten, halal of niet. Deze flauwe aanval op de islam getuigt dan ook slechts van een traditioneel joods-christelijke balk in het oog.


Express yourself instantly with MSN Messenger! MSN Messenger